חברי העמותה היקרים,
ביום הזיכרון לשואה והגבורה של השנה אנחנו נעזרים בתוכניות של הארגונים המקבילים אלינו, שקיבלתם מכולם הודעות על תוכניותיהם.
עם זאת עלה בדעתי להתרכז בנקודה אחת מיוחדת בתולדות השואה ולחלוק אותה עמכם.
סיפורו של בית הזכוכית
ב-24 ליולי 1944 נפתח ברחוב ואדאס VADASZ "בית הזכוכית", שהפך למקום מקלטם של יהודי בודפשט, שימש כסדנא ליצירת תעודות החסות השוויצרית, ושימש כזירת פעולותיהם של תנועת הנוער הציוני.
היה זה המוסד המיועד לשמש כמקום להצלת יהודי בודפשט.
הרקע הוא להקמת מפעל ההצלה ב"בית הזכוכית", למעשה בזכות יומנם של שני בחורים יהודיים מסלובקיה בשם "הפרוטוקולים של אושוויץ". הפרוטוקולים הועברו מסלובקיה לרחוב שיפ Sip ucca 12, בית קהילת יהודי בודפשט.
המסמך תורגם ונשלח לכתובות כגון: מלך שוודיה גוסטב החמישי, נשיא ארצות הברית רוזבלט, האפיפיור פיוס ה-12, ראש ממשלת אנגליה צ'רצ'יל, והאוצר ההונגרי מיקלוש הורטי Horthy Miklos בבודפשט.
המסמכים הגיעו לשוויצריה, לאיסטנבול ולמדינות מכותבות נוספות.
עדויותיהם של שני הבחורים הסלובקים, וורבה ווצלב, הגיעו ליעדם.
הנשיא האמריקאי כתב מיד לממשלת הונגריה ודרש לאפשר לכל היהודים ההונגרים שיש ברשותם סרטיפיקט לעלות לארץ ישראל. מעניין שכבוד ראש הממשלה, המפוקפק,…….סטויאי דומה SZTOJAI DOME הסכים להצטרף לתוכנית, והקים וועדה מיוחדת תחת חסות הצירות השוויצרית לשם ביצוע הרעיון.
במקביל גם הורטי מיקלוש HORTHY MIKLOS לפתע התעשת כאשר נודע לו על תוכניתו של אייכמן לגרש גם את יהודי בודפשט (ב-5.7.1944), בנוסף ליהודי ערי השדה שכבר הושמדו, ונוכח האזהרות שהגיעו מחו"ל מראשי מדינות כגון גוסטב החמישי, לכן הוא הורה להזעיק לבודפשט את כוחות הז'נדמריה משני ערי השדה, כמו כן לעצור את יציאת רכבת המשלוחים מגבולות הונגריה.
על רקע שני האירועים המכוננים הללו נפתח "בית הזכוכית" ב-24.7.1944.
תפקידו הרשמי של הבית היה לרשום את היהודים המיועדים להגיע לפלסטינה.
בבית הזכוכית, "המוסד הציוני" הזה, תיכננו בשבועות הראשונים את העברת משלוחים של כ-2000 יהודים בתוך קרונות רכבת מיוחדים, (בקרונות של פולמון) למדינות ניטרליות. המשרד הזה ששימש גם כמשרד נסיעות, סימן את הבתים המסומנים כמו "בנייני פאלטינוס" בשדרות פוז'ונ'י כמקום איסוף ליהודים שנועדו לעלות לארץ.
הבתים המוגנים הללו נקראו מאוחר יותר תחת השם "הבתים המוגנים". לקראת תחילת אוגוסט, גם "הדרכונים הקולקטיביים" היו מוכנים לדיירי הבתים האלה.
בשלב הזה שלושה רבעים מיהודי הונגריה ערי השדה כבר הושמדו באושוויץ. מתחילת אוגוסט הואט גם קצב דהרת הקרונות מעבר לגבולות הונגריה, וגם להבות מהארובות של משרפות אושוויץ שככו קמעה. אומנם תהליכי הרצח עדיין לא נעצרו לחלוטין אך מבחינת יהודי הונגריה, הם כבר לא עבדו במלוא עוזה.
יהודי בודפשט ניצלו לאחר סבל בעל ישוער. לקראת סוף המלחמה גם "בית הזכוכית" הפך למקום התרחשויות נוראיות במשך מספר שבועות לפני סיום הקרבות בבודפשט.
ב-18.1.1945 שוחרר "בית הזכוכית" והגטו בבודפשט.
המצור עדיין לא תם, אך דיירי "בית הזכוכית" אומנם חולים, מורעבים, כבר היו חופשיים לחזור לבתיהם.
אסתר מירון